Creem un conte digital col·laboratiu

Emprar correctament les eines digitals requereix un aprenentatge estructurat i progressiu de les competències digitals bàsiques. Per això, aquest recurs se centra en la creació col·laborativa d’un conte digital, amb l’objectiu principal que l’alumnat aprenga a crear continguts digitals, cercar i seleccionar informació de manera crítica i comunicar-se mitjançant eines col·laboratives. A més, la narrativa digital fomenta la creativitat i la participació activa, aspectes essencials en el desenvolupament de la competència digital.
Seguint aquest raonament, a través del present recurs treballarem aquestes habilitats mitjançant una activitat pràctica i inclusiva. La temporalització estimada serà de cinc sessions lectives, en les quals guiarem l’alumnat a través del procés de creació d’un conte digital, des de la planificació fins a la publicació. La metodologia inclou treball en grups cooperatius, ús d’eines digitals accessibles i adaptacions específiques per atendre la diversitat de l’aula. A més, es fomentarà la reflexió sobre l’ús responsable de la tecnologia i la col·laboració en entorns digitals.
Finalment, quant a l’avaluació, s’ha dissenyat una rúbrica que es farà servir per facilitar la recollida de dades i l’anàlisi del grau d’adquisició dels objectius i competències. Aquesta rúbrica permetrà també detectar dificultats específiques i aspectes a millorar en el procés d’aprenentatge.
El present recurs s’integra dins de l’itinerari "Competència Digital a Primària" i està dirigit a l’alumnat de 1r de Primària, dins de l’àrea de Llengua i Literatura. Tenint en compte el currículum de Primària, aquesta activitat es relaciona amb el bloc de Comunicació escrita i oral, així com amb l’ús de tecnologies digitals per a l’expressió i la creació de continguts.
Temporalització i distribució de sessions:
- Introducció i planificació – Explicació de l’activitat, pluja d’idees i organització en grups.
- Escriptura col·laborativa – Redacció del conte a Google Docs o OneNote.
- Il·lustració i digitalització – Creació d’imatges amb Book Creator o StoryJumper.
- Gravació de l’àudio i muntatge final – Integració d’àudio i imatges al llibre digital.
- Presentació i reflexió – Compartició de les històries i avaluació del procés.
Llicència de compartició: Aquest recurs es pot compartir sota la llicència Creative Commons BY-NC-SA 4.0 (Reconeixement-No Comercial-Compartir Igual), per tal de permetre la seva reutilització i adaptació sense fins comercials.
Amb aquesta activitat, fomentem l’adquisició de competències digitals d’una manera lúdica, inclusiva i enriquidora per a tot l’alumnat.