Recoll: l’eina de cerca de text complet per a Linux

Samuel Soriano
recoll
Àrea de coneixement
162 Visites
Compartir

Si tens molts documents en el teu ordinador i necessites buscar informació específica en ells amb regularitat, Recoll és l’eina perfecta per a tu. Recoll és una eina de cerca de text complet que et permet indexar i buscar contingut dins dels documents en el teu ordinador.

Com funciona Recoll?

Recoll funciona mitjançant la indexació dels continguts dels documents que es troben en el teu ordinador. La indexació és un procés en el qual Recoll examina el contingut dels teus documents i crea una base de dades que conté informació sobre el contingut de cada document.

Una vegada que Recoll ha indexat els teus documents, pots utilitzar l’eina de cerca de Recoll per a buscar en ells. La cerca es realitza en la base de dades de Recoll, que conté informació sobre el contingut de cada document. L’eina de cerca de Recoll és molt potent i et permet buscar en tot el contingut dels teus documents, incloent-hi el text, els noms d’arxiu i les etiquetes.

Com instal·lar i utilitzar Recoll?

Recoll es pot instal·lar en la majoria de les distribucions de Linux a través del gestor de paquets. En Ubuntu i altres distribucions basades en Debian com LliureX, pots instal·lar Recoll utilitzant el següent comando en la terminal:

sudo apt-get install recoll

Una vegada que Recoll està instal·lat, has de configurar l’eina per a indexar els teus documents. Per a fer això, inicia Recoll i fes clic en el botó “Configuració”. En la finestra de configuració, fes clic en la pestanya “Índex” i selecciona les carpetes que desitges indexar. Per defecte sense fer cap configuració Recoll indexa la teua carpeta d’usuari.

Realitzar una cerca amb Recoll

Una vegada que hages configurat Recoll, pots utilitzar l’eina de cerca per a buscar en els teus documents. Per a fer això, inicia Recoll i escriu la paraula o frase que desitges buscar en el quadre de cerca. Després, fes clic en el botó “Buscar” i Recoll buscarà en la base de dades de documents indexats per a trobar coincidències.

Personalitzar la cerca

Recoll també té opcions avançades que et permeten personalitzar la teua cerca. Per exemple, pots buscar només en documents amb una certa extensió d’arxiu, o pots buscar només en documents modificats després d’una certa data.

Per a personalitzar la teua cerca, fes clic en el botó “Opcions” en la part superior de la finestra de cerca. Ací trobaràs diverses opcions per a ajustar la teua cerca segons les teues necessitats.

Veure resultats de cerca

Després de realitzar una cerca amb Recoll, veuràs una llista de resultats en la part inferior de la finestra de cerca. Cada resultat mostrarà el nom del document, la ruta de l’arxiu i la ubicació de la coincidència dins del document.

Obrir el document

Per a obrir un document des dels resultats de cerca, fes clic dret en el resultat i selecciona “Obrir arxiu”. Això obrirà el document en la seua aplicació corresponent, com LibreOffice o Evince.

Recoll és una eina molt útil per a aquells que necessiten buscar informació específica en els seus documents amb freqüència. Amb la capacitat d’indexar el contingut dels documents i buscar en ells amb una eina de cerca de text complet, Recoll és una eina molt potent. Si tens molts documents en el teu ordinador i necessites buscar informació en ells regularment, Recoll és una eina que hauries de considerar.