Redactem notícies en l'època contemporània

Àrea/Matèria: Coneixement del Mig – Història
Nivell/Grup: 6é A
Situació d'Aprenentatge-Activitat
Títol: Redactem notícies en l'època contemporània
Descripció: L'alumnat, organitzat en grups, investigarà fets importants de l'Edat Contemporània ocorreguts a França (com la Revolució Francesa, Napoleó, etc.). A partir d'esta investigació, escriuran articles periodístics en format digital com si visqueren en eixa època. Treballaran en un document col·laboratiu en Word 365 en línia, on escriuran els textos i afegiran imatges.
Amb esta activitat es treballaran continguts d'Història, escriptura, ortografia, ús de ferramentes digitals i el treball en equip.
Temporalització
Duració: 3 sessions
Inici: 21 d’abril de 2025
Finalització: 5 de maig de 2025
Contextualització de l'Alumnat
Grup divers amb diferents ritmes d'aprenentatge. Alguns presenten dificultats en expressió escrita i comprensió lectora. S'inclouen recursos visuals i ferramentes digitals accessibles.
Accessibilitat:
Ús del lector immersiu de Word
Instruccions clares i orals-escrites
Vídeos
Gràfics i esquemes
Mesures d'Inclusió:
Alumnat amb faltes ortogràfiques → ús de corrector ortogràfic i text amb àudio
Treball en parelles cooperatives
Ús d'imatges per a reforçar comprensió
Justificació DUA
El recurs seguix els principis DUA ja que:
Múltiples formes de representació: Combinant text, imatges, disseny visual, àudios (si s'afigen), la qual cosa permet a l'alumnat accedir a la informació de diferents formes segons les seues necessitats.
Múltiples formes d'acció i expressió: Els alumnes poden col·laborar, escriure, dissenyar, parlar i presentar, segons les seues fortaleses.
Fomenta la implicació: El producte final té un propòsit clar (crear un periòdic) i un vincle emocional (reviure fets històrics des de dins), afavorint la motivació intrínseca.Però en aquesta activitat ens centrem en escriure tots els articles del futur periòdic.
Simulació de situació: Es preveu la participació d'un alumne amb dificultat lectora i TDAH. Se li oferix suport amb lectura en veu alta, ús de correctors ortogràfics, textos adaptats i major estructura en la seua part del treball.
Mesures de Resposta per a la Inclusió
Ús de ferramentes digitals accessibles (Word En línia) amb possibilitat de lectura en veu alta, ampliació de lletra i corrector.
Repartiment de rols dins del grup segons les fortaleses de cada alumne (escriga, editor visual, investigador, portaveu).
Plantilles guiades i esquemes per a donar suport a l'organització d'idees.
Adaptacions en els textos per a alumnat amb dificultats lectores o de comprensió.
Supervisió més freqüent per a alumnat amb necessitats de suport educatiu.
Recursos Tecnològics i Didàctics
Tecnològics: Word 365 En línia, imatges històriques lliures de drets d'autor (Pixabay), ordinadors o tauletes amb connexió a Internet.
Didàctics: Guies de treball, rúbriques d'avaluació, esquemes sobre l'Edat Contemporània, exemples d'articles periodístics.
Competències Digitals Desenrotllades
Busca i selecció d'informació (1.1): Localitzen informació sobre fets històrics en fonts digitals fiables.
Creació de contingut digital (3.1): Redacten, editen i dissenyen articles (en la següent tasca es maquetarà el periòdic).
Comunicació i col·laboració digital (2.1): Treballen en entorns col·laboratius com Word En línia i compartixen documents.
Seguretat i ús responsable (4.2): Respecten la propietat intel·lectual en usar imatges sense llicència.
Ferramentes/Instruments/Tècniques i Criteris d'Avaluació
Ferramentes: Rúbrica de coavaluació, observació directa, revisió de documents compartits.
Tècniques: Avaluació formativa i coavaluació entre grups.
Criteris: Qualitat de la informació, claredat del text, creativitat en el disseny, ús adequat de ferramentes digitals, respecte per la llicència d'ús d'imatges.
Editable des de qualsevol dispositiu amb connexió.
Format compatible amb Word, PDF i PowerPoint.